Mainstream zo severu

Každý návrh začína mimo iné aj otázkou na predstavy a inšpirácie. Veľmi frekventovane od klientov zaznieva slovné spojenie „Škandinávsky štýl“. Niet divu, ide o populárny trend bývania vplývajúci na nás zo všetkých strán. Časy, kedy boli na výber tri druhy obývačkových zostáv u nás rýchlo nahradil švédsky nábytkársky gigant. Popri štýle urob si sám a cenovej dostupnosti nám vsugeroval aj niečo zo svojej domoviny. Ide o kombináciu dizajnu viacerých severských krajín. Pôvodné trendy časom zmutovali s miestnymi dekórmi no zachovali sa isté dogmy. Minimalizmus, jednoduchosť a účelovosť sa spájajú v každom nábytkovom prvku v strohom dekóre. Uprednostňované sú farby ako biela, mliečna biela, sivá a svetle sivá, okrová, prípadne odtiene dreva. V severských krajinách touto filozofiou kompenzujú nedostatok slnka počas väčšiny roku. 

Jednoduchosť je základ – stoly, stoličky, postele a iné dominantné kusy nábytku nesú myšlienku jednoduchosti, ornamenty sú skôr výnimkou. Častejšie sa stretneme so strohou drevenou dyhou. Detaily sú doplnené dekoračnými prvkami vnášajúcimi teplo do strohého prostredia, s ktorými to taktiež netreba preháňať.

 Každý štýl sa vyvíja – ani 90-te roky nepatria k pôvodom tohto štýlu. Kým sa ku nám dostal, vznikal spojením mnohých vkusov a štýlov viacerých severských krajín. Samostatne je rozoznávaný približne od druhej polovice 20.storočia. Nový nordický štýl sa orientuje na pestré zväčša pastelové farby. Dnes je to už viac o inovatívnosti, ekonomickosti a individuálnych udávaniach štýlu. Priznajme sa, každému sa páči drahšie kreslo, no je to jeho lacnejšia alternatíva po ktorej väčšina z nás siahne. Aj menej je niekedy viac.